NÅR LÆRERE MOBBER

Vi liker ikke at det er sånn, men alle elevundersøkelser om mobbing avslører at også lærere kan være mobbere. Det er spesielt minoritetsspråklige barn og unge som opplever dette som et problem. Dette skriver tidsskriftet Hjem & skole i sitt første nummer i 2008.
Dette viser rapporten Ung, svart og norsk fra organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD). De spurte elevene rapporterte om både direkte mobbing og trakassering fra enkelte lærere og om mer indirekte og subtil mobbing. Når barn rapporterte om mobbing fra medelever, opplevde for eksempel flere at de ikke ble trodd eller at lærerne sto tafatte og hørte på, uten å gjøre noe med saken.
Hva sier elevene?Noen barn og unge kunne ifølge rapporten føle seg oversett, mens andre opplevde en overdreven, negativ oppmerksomhet fra læreren. En elev forteller om hvordan læreren hele tiden ville diskutere med henne, vite hva hun mente om alt fra islam til terrorisme. Eleven syntes det var svært ubehagelig, og prøvde å si at hun ikke hadde noen spesiell kunnskap om temaene til å skulle mene noe om dem. Men det mest alvorlige rapporten avslører er direkte sårende og nedsettende kommentarer til mørkhudete elever.
I et intervju med Magasinet Voksne for barn i fjor, sier tidligere leder i African Youth, Thomas Prestø, at lærere alltid er en av årsakene til mobbing av elever med innvandrerbakgrunn. Hans erfaring er at i klasser hvor læreren tar avstand fra rasisme og mobbing, får heller ikke rasismen rotfeste, og mobbingen uteblir også blant elevene. Forskning rundt mobbing viser også at klasseledelsen er avgjørende for hvordan elever behandler hverandre.
Innvandrere rammesThomas Prestø mener at alle grupper innvandrere rammes av lærernes holdninger, uansett om de opprinnelig er fra asiatiske, afrikanske eller østeuropeiske land. Men mørkhudede forskjellsbehandles spesielt på grunn av hudfargen.– Hvis en hvit elev plutselig forandrer seg, for eksempel utagerer, forsøker som regel lærerne å gå bak problemet for å finne ut hvorfor eleven forandrer seg. Hvis det samme skjer med en farget, forklares det med kultur. Jeg har selv opplevd en elev som endret atferd etter å ha mistet en søster, men at lærerne ikke var villige til å akseptere tapet som en årsak til endringen. Læreren skyldte på kulturbakgrunn, sier Prestø i intervjuet.
Nulltoleranse mot mobbingKunnskapsdepartementet har nå begynt arbeidet med å kartlegge omfanget av offentlig diskriminering i Norge. Skoler vil være en naturlig del av denne kartleggingen.– Gjennom flere år har vi jobbet for å motvirke mobbing, trakassering og intoleranse i skolen. Det gjøres blant annet ved å sende ut spørreskjema til alle elevene i Oslo hvert år. Vi spør om mye forskjellig, også om mobbing og om de opplever skolen som et trygt og godt sted å være, sier byråd for kultur og utdanning, Torger Ødegaard.I Elevundersøkelsen 2006–2007 svarte rundt 96 prosent av elevene at de ikke hadde vært utsatt for vold eller mobbing. Det mener byråden er et meget høyt og godt tall, selv om målet er hundre prosent. Så å si alle skolene i Oslo deltar i et program mot mobbing, enten Connect eller Olweus. I tillegg mener han at elevmekling har bidratt til å få en såpass god statistikk.– Men vi har det som kalles nulltoleranse mot mobbing i hovedstaden, og det betyr at hvert enkelttilfelle er ett for meget. Torger Ødegaard understreker at det er helt uakseptabelt at lærere mobber elever, men at han ikke har noen formening om at minoritetsspråklige er mer utsatt for dette enn norske barn.
Rektor har ansvaret– Alle skal behandles likt i norsk skole, enten man heter Omar eller Gunnar. Det er et ufravikelig prinsipp. Derfor er det viktig at elever som opplever forskjellsbehandling eller mobbing fra en lærer tar kontakt med skolens ledelse. Rektor har ansvaret for at lærere opptrer som de skal på en skole. Det er også viktig at elever som opplever seg rammet av en lærers oppførsel sier fra om dette hjemme. Det er de voksnes ansvar å rydde opp i en slik situasjon, sier Torger Ødegaard.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Klonkekveld og kattemat

Klonkekveld og kattemat
Meg og Bea..Jenta mi det se<3

This is how I feel most of the time..

This is how I feel most of the time..
Too sad..., but the facts